راهبرد نجات اقتصاد ایران ( 632 ) درمان پای لنگ دولت و سنگ اندازی
دولت ایران در رده بندی دولتهای درمانده جهانی رتبه 44 کسب کرده در واقع ما از یک دولت توانا در سالهای دهه 80 به یک کشور ناتوان و درمانده از حل مشکلات تبدیل شذیم و به معنای واقعی کلمه (Failed state) را داریم تجربه می کنیم هر سال رتبه قدرت مالی و عملیاتی سیاسی کشور دارد سیر نزولی طی می کند.
زمانی دولت از شروع طرح های بزرگ مانند مسکن مهر ناتوان شده بود اما اینک توان پرداخت حتی وجوه گندمکاران کشور را هم ندارد. سال های گذشته برای کالاهای اساسی مبلغ 25 میلیارد تا 30 میلیارد دلار هزینه می کردیم اما این رقم در بودجه 1403 پانزده میلیارد دلار بود و در بودجه 1404 ده میلیارد دلار منظور شده است مفهوم این سیر نزولی نه فقط در اقتصاد که در همه زمینه های متصور ادامه دارد.
بحث دولت رئیسی یا دولت پزشکیان نیست این روند تخریب مدتها است ادامه دارد شاید بشود گفت در سی سال گذشته هر سال دریغ از پارسال بوده است.
مجموع نیروی انسانی و نرم افزاری کشور نیز قادر به تغییر در این موضوع نبود و نیست مجموعه وزیران و قوه مقننه هم خارج از این مقوله نیستند به سرعت تخریب می افزایند اما قادر به جلوگیری از پست رفت نبوده و نخواهند بود مگر آنکه قدرت یا خون جدیدی به این مجموعه تزریق شود که خود با تمام قوا مخالف تغییرات در روندها هستند.
بدون شک دولت ایران یک دولت عاجز و درمانده تلقی می شود از مجموعه سخنان اطرافیان ترامپ هم همین زمزمه شنیده می شود که اینک دولت ایران نسبت به 8 سال پیش اینک در موضع ضعف بیشتری قرار دارد ( وال استریت ژورنال )
بی شک دولت ترامپ روی دو موضوع بازگشت به فشار حداکثری و به صفر رساندن صادرات نفت ایران پا فشاری خواهد کرد.
اما در این سمت ماجرا دولت دکتر پزشکیان قرار دارد ویلچر نشین بودجه و ارز در هر دو قسمت دچار مشکلات عدیده ای است
بودجه با رقم کسری عظیمی در سال جاری و سال بعد روبرو است حتی بودچه 1404 که به مجلس پیشنهاد شده است از رقم تقریبی 500 همت کسری در هزینه ها حکایت دارد.
تازه منابع درآمدی با مخاطرات زیادی روبرو هست در حالیکه مصارف قطعی فزاینده و حتی پیش خوار شده هستند.
اما چرا درآمدها قطعی نیستند
الف چون منابع مالیاتی در یک فشار حداکثری بر پایه های موجود مالیاتی مسقر است و دولت در شناسایی منابع جدید بسیار با محدودیت روبرو است بخش خصوصی دارد کم کم مکانهای اطلاعاتی مالی دولت دور می زند از سمت دیگر بازار کار در یک رکود عمیق و هراس مالیاتی به سر می برد با افت فروش در بسیاری از واحدهای مالیاتی نسبت به افزایش تورم روبرو هستیم فشار بیشتر بر گرده مالیات اصناف و شرکت ها می تواند نتایج منفی ببار بیاورد.
از سمت دیگر فروش نفت هم در فشار مضاعف قرار خواهد گرفت خریدار نفت ایران بیشتر دولت چین است که خود در وضعیت قرمز اقتصادی قرار دارد بر اثر فرو ریزی حباب مسکن اینک تلاش دولت چین برای تثبیت اقتصادی و حل مشکلات ناشی از این شکست بزرگ صنعت ساختمان چین است برای آپارتمانهای ساخته شده خریداری وجود ندارد در حالیکه منابع عظیمی برای ساخت آنها هزینه شده است در واقع وقفه در رشد اقتصادی دولت چین در منگنه آسیب ترامپ قرار خواهد داد و شاید اولین قربانی برای افزایش تعرفه ورود کالای چینی به بازار آمریکا نفت ایران باشد.
پس هر دو منبع درآمدی ایران با آمدن ترامپ در معرض تهدید بیشتر و ناپایداری فزاینده قرار خواهد گرفت.
با توجه به قلت معاملات ایران با چین نسبت به معاملات آمریکا با چین به طبع قربانی این رویارویی اقتصاد ایران خواهد بود.
اما درمان راه آسانی نیست شاید بشود وضعیت دولت ایران به یک سرطان گرفته دکتر جواب کرده ای تشبیه کرد. که با مرگ دست به گریبان است .
بدون شک با آمدن ترامپ بر خلاف گفته های رئیس بانک مرکزی همه اوضاع اقتصادی به هم خواهد ریخت.
ظرف دو ساعت پس از اعلان برنده شدن ترامپ در انتخابات یورو و سهام اصلی اروپایی به شدت واکنش نزولی نشان دادند حتی اخبار حاکی از افت و تنزل سهام کشورهای خاور دور چین و حتی ژاپن بوده است .
حالا اقتصاد ایران قوی تر است یا اقتصاد چین و اروپا گفتن مزخرفات دردی را دوا نمی کند
مشکل همینجا است که با گاف زدن خطرهای مهم کم نشان می دهند و خطرهای واهی را بزرگ این بزرگترین آفت حکومت است در ایران
برای همین است با همه خوش بینی کارشناسان دولتی رسانه ملی باز هم شاهد خرابتر شدن مرتب وضع هستیم
فقط ظرف یک ماه گذشته علنی شدن حذف ارز کره و چند کالای خوراکی موج جدید تورمی کشور را فرا گرفته که بیش از 25 درصد افزایش نرخ در بسیاری از اقلام شاهد هستیم؟
دولت در بدترین حالت ممکن دست به بدترین راه حل ها خواهد زد و آرامش نسبی بازار و اقتصاد به هم خواهد ریخت چه بهتر از همان اول یک راه حل معقول مناسب انتخاب کند .
شاید نقل این جمله بیراه نباشد یکی از مقامات اقتصادی آمریکا گفته "با فشار روانی توانستیم دلار را به پنجاه برابر قیمت برسانیم" ظاهرا نفیو بوده حالا چه این نقل قول درست باشد چه غلط نشان دهند جنگ رسانه ای و روانی بسیار عمیق طرف مقابل است .
اسرائیل ( استکبار آمریکا ) می گویید بیش از نود درصد جنگ و مقابله ما با ایران جنگ رسانه ای است ما ده درصد مقابله نظامی می کنیم اما ده برابر در رسانه ها اجتماعی پاسخ می دهیم
پس نیاز است ما یک راه حل آرامش بخش و صحیح انتخاب کنیم.
اما راه حل عاجل و سریع ایجاد یک نرخ یکصد درصدی مالیات بر تمام اقلام و نقل انتقال مالی است که بطور عام و جمع کردن تمام پایه های مالیاتی سابق است که می تواند کشور نجات دهد .
اگر شما نمی دانید من میدانم آقایان حاضرند به هر وسیله کفر اروپایی آمریکایی متوسل شوند ( راه حل های لیبرالی صندوق بین المللی رسانه ای )
الا قرآن و قوانین اسلامی همه چیز برایشان وحی منزل است حتی اگر منسوخ شده باشد اما توسل به حکمت اسلامی ایرانی و خدایی منکر بزرگ و کفر اعلا است همه ریش محاسن دروغی بیش نیستند همانطور که کارشناسی اشان کشک است باد است تمسخر دانایی و حکمت حکیم است .
با آمدن ترامپ هم در داخل برای وصول مالیات مشکل خواهیم داشت هم در فروش نفت با موانع عظیم روبرو خواهیم شد بهتر است قبل از زسیدن این سیل چاره ای بیندیشیم؟
این راه حل هفتاد فایده دارد که من هفده مزیت آن را در زیر اشاره می کنم
1-آرامش نسبی در بازار کسب و کار ایجاد خواهد کرد و مردم امیدوار خواهند شد که دولت دست به مصادره و حرکت نابخردانه نخواهد زد
2- حاصل مالیات مکفی خواهد بود و دولت از تمام روشهای غیر اخلاقی دیگر نجات خواهد داد.
3-استقلال مالی دولت تضمین خواهد کرد و رابطه فروش نفت با بودجه را قطع خواهد کرد.
4-تولید و صنعت هم از فشار مضاعف مالیاتی رها خواهد شد حتی ارزش افزوده هم باید ملغا شود.
5-نیاز به ادارات عریض طویل مالیاتی را به شدت کاهش خواهد داد.
6-وحدت رویه در سراسر کشور ایجاد خواهد کرد و ادارات مرزی از اجحاف به مودیان باز خواهد داشت.
7-قطع رابطه مالی ارز با بودجه را سبب خواهد شد و اگرچه این تغییر دارای پیوست های جانبی از جمله به صفر رساندن نیاز ارزی دولت به نفت خواهد بود.
8-ایجاد رابطه سالم بین کلیه صنوف و تولید کنندگان با ادارات دولتی از جمله اداره مالیاتی صنعتی کشاورزی جهاد و غیره خواهد شد.
9-در واقع این قانون سبب خواهد شد تولید یک نفسی بکشد و برای سرمایه گذاری بیشتر بخش خصوصی آماده شود راه هموار و بی مانع شود
10-شمول عام این قانون فرار مالیاتی را بسیار سخت خواهد کرد.
11-بودجه عمرانی کشور به شدت افزایش خواهد داد.
12-توانایی دولت برای ایجاد طرحهای بزرگ ابقا خواهد کرد.
13-بخش دانایی و واقع نگری کشور به شدت افزایش خواهد داد و کم کم مردم به راه های منطقی اصولی هدایت خواهد کرد ابرهای تیره و تردید از ذهن مردم و جوانان کنار خواهد زد. و باعث خواهد شد هر کس بیشتر تلاش کند بیشتر بهره خواهد برد
14-این مالیات افزایشی نخواهد بود یعنی هر کسی که درآمد بیشتری دارد درصد بیشتری را پرداخت نخواهد کرد.همه همان نسبت یک درصد خواهند داد.
15-بحران جنگ روانی ضد مالیاتی و ضد دولتی را در نواحی مختلف کشور کاهش خواهد داد.
16-این مالیات می تواند افراد آسیب پذیر نشان دهد و می توان با تکیه برآن حمایت لازم از این اشخاص به عمل آورد.
17-کفایت مالی از دولت ناتوان یک دولت توانا خواهد ساخت تا بتواند دو مولفه مهم قدرت یک آموزش پرورش دو نیروهای مسلح حمایت و ساپورت بیشتری کند همچنین دولت قادر خواهد ساخت به تخصیص بیشتر مالی برای مقابله با افزایش سالمندی یاری کند.